Menu
Jedz zdrowo / Troszcz się o ciało

Czarna herbata dla zdrowa – dlaczego powinniśmy ją pić?

13 października 2020

Intensywny aromat, wiele cennych właściwości oraz piękny kolor – to cechy, które powinna mieć idealna czarna herbata. To jeden z najpopularniejszych gorących napojów, obecny niemal w każdym domu. Poza walorami smakowymi ten rodzaj herbaty korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego powinniśmy ją pić? Przyczyn jest mnóstwo!

Właściwości czarnej herbaty z takich gatunków jak: yunnan, assam, ceylon czy darjeeling są powszechnie znane. Napoje te mogą działać pobudzająco lub odprężać, oczyszczają układ trawienny, wzbogacając go o wartościowe składniki, polifenole, flawonoidy oraz przeciwutleniacze, niezbędne do utrzymania wysokiej odporności. Co jeszcze zawiera w sobie czarna herbata?

Czarne herbaty i ich właściwości

Wiele osób, sięgając po filiżankę gorącego napoju zastanawia się, czy czarna herbata jest zdrowa, czy może lepiej sięgać po inne odmiany, takie jak herbaty białe, zielone lub owocowe. Badania naukowe potwierdzają jej prozdrowotne działanie i wyjątkowy skład – czarna herbata pozytywnie wpływa na oczy, włosy, skórę, a także na procesy trawienne (w tym odchudzanie), pamięć i koncentrację.

Polifenole i przeciwutleniacze zawarte w herbacianych liściach wspierają Twój organizm przed powstawaniem stresu oksydacyjnego i namnażaniem się wolnych rodników. Czarna herbata jest dobra na biegunkę, mogą ją też spożywać kobiety w ciąży. Nie bez znaczenia są też flawonoidy, które minimalizują ryzyko takich chorób jak nadciśnienie tętnicze, rak czy miażdżyca. Codzienne picie 2 lub 3 filiżanek czarnej herbaty wzmacnia ciało i tworzy naturalną barierę ochronną przeciw wirusom, grzybom i bakteriom.

Zachowaj świeży wygląd i ciesz się zdrowym sercem!

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak katechiny, czarna herbata pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Codzienne picie kilku filiżanek sprawia, że zmniejsza się ryzyko powstawania zakrzepów, serce pracuje bardziej efektywnie, a do tego spada ilość nagromadzonego w komórkach tłuszczu.

Czarna herbata i zawarte w niej katechiny dają też inne rezultaty – odchudzanie przebiega bardziej dynamicznie, jelita pracują szybciej, a do tego spada też poziom glukozy we krwi, przez co regenerują się trzustka oraz wątroba. Sprawniej działający układ pokarmowy w naturalny sposób zwalcza gromadzące się w ciele bakterie oraz toksyny, dzięki czemu poprawia się też samopoczucie oraz stan skóry.

Czarna herbata – przeciwwskazania

Czy czarna herbata ma jakiekolwiek wady lub przeciwwskazania? Zdecydowanie powinny ją ograniczyć lub zupełnie wyeliminować z diety osoby zmagające się z niewydolnością nerek, anemią lub bezsennością. Teina aktywnie pobudza układ nerwowy, utrudniając wyciszenie. Wypijanie dużych ilości czarnej herbaty może też powodować wypłukiwanie z organizmu cennych pierwiastków, takich jak żelazo, o czym powinny pamiętać anemicy.

Czarna herbata tworzy na szkliwie zębów nieestetyczny, żółty nalot, co w pewnym stopniu przyczynia się do rozwoju kamienia nazębnego oraz próchnicy. Jeśli zastanawiasz się więc, czy jest to napój dla Ciebie, skonsultuj się ze swoim lekarzem, który określi jego dzienną dopuszczalną ilość. Potrzebujesz pobudzającej teiny? Odkrywaj bogactwo i różnorodność dostępnych gatunków herbaty, pamiętając o tym, by oprócz nich uzupełniać płyny, pić wodę niegazowaną oraz soki, by zminimalizować ryzyko odwodnienia.

Parzenie czarnej herbaty – jak zachować jej cenne właściwości?

Parzenie herbaty to rytuał znany od setek lat. Nie bez powodu poświęcano tak wiele uwagi na to, by proces przebiegał prawidłowo i w określonym  czasie. Nieumiejętne zaparzanie napoju sprawi, że może on stracić swoje walory – nie tylko smakowe, ale też zdrowotne! Pamiętaj więc, by nie zalewać listków wrzątkiem od razu po zagotowaniu wody. Odczekaj kilka minut, by temperatura spadła o co najmniej 5 stopni, co uwolni esencję herbacianego suszu. Jeśli nie wiesz, czy woda jest wystarczająco ciepła, zastosuj termometr do herbaty.

Sam proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 2- 3 minuty. W tym czasie do wody uwalniane są dobroczynne substancje, a czarna herbata zyskuje swój charakterystyczny, wyrazisty smak, który można wzbogacić według własnego uznania, dodając miód, cytrynę lub goździki. Po upływie 3 minut liście należy wyjąć, dzięki czemu herbata zachowa kolor, smak i pobudzające właściwości.

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

O autorze

Kulturoznawca, ukończyła studia magisterskie w 2011 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Copywriter, marketingowiec i animator kultury.

Jeszcze nikt tego nie skomentował

    Napisz komentarz