Menu
Jedz zdrowo

Dieta kapuściana – jadłospis, zasady, efekty

Dieta kapuściana - jadłospis, zasady, efekty

Dieta kapuściana bywa też nazywana “dietą prezydencką”, ponieważ w czasie swojej prezydentury stosował ją prezydent Aleksander Kwaśniewski. Mówi się o niej “dieta Kwaśniewskiego”, ale jest zupełnie czym innym niż sposób odżywiania opracowany przez dra Jana Kwaśniewskiego i nie należy tych dwóch pojęć mylić. To dieta dedykowana osobom, które chciałyby w krótkim czasie zrzucić niewielką nadwagę. Z uwagi na to, iż jest ona dość monotonna, nie zaleca się jej stosowania dłużej niż 7 dni. Na czym ona dokładnie polega i co może przynieść?

Dieta kapuściana – zasady

Dieta ma w nazwie “kapuściana”, ponieważ polega na spożywaniu kapuśniaku jako głównego dania. Zasadą diety jest to, aby najadać się tą niskokaloryczną, bogatą w błonnik i składniki odżywcze zupą, która dodatkowo przyjemnie rozgrzewa. Dla urozmaicenia porcje zupy przeplata się świeżymi owocami, surówkami, bardzo niewielkimi ilościami mięsa czy mleka. Istotny jest również proces wychodzenia z diety. Należy stopniowo włączać wszystkie pominięte w czasie odchudzania produkty spożywcze, utrzymując nadal niską kaloryczność – 1000-1500 kcal dziennie. Ważne dla tej diety jest dostarczanie organizmowi ogromnych ilości witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy, żywych kultur bakterii, przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Menu jest bardzo proste, ale to kolejna zaleta – wystarczy ugotować garnek zupy na kilka dni i wypełnić lodówkę świeżymi warzywami i owocami, które uda się przygotować na 20 minut przed podaniem.

Dieta kapuściana – efekty

Ten sposób na odchudzanie polega na zminimalizowaniu liczby kalorii, przy jednoczesnym utrzymaniu pełnego żołądka. Możliwe jest to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Nie jest to dieta zupełnie pozbawiona produktów odzwierzęcych, gdyż dopuszczalne są w niej niewielkie ilości mięsa, nabiału czy jaj. Jeśli interesuje Cię dieta kapuściana jadłospis nie jest zbyt skomplikowany, więc to dobry pomysł na odchudzanie również dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Pozwala ona świetnie oczyścić organizm z toksyn, poprawia przemianę materii i tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu. Służy osobom z niewielką nadwagą, ponieważ nie stosuje się jej zbyt długo, a tym samym nie należy jej wykorzystywać do walki z otyłością. Jeśli Twoim przysmakiem jest zupa kapuściana dieta ta na pewno nie będzie dla Ciebie przykra!

Jadłospis na 7 dni

Podstawą Twojego wyżywienia na tej diecie będzie zupa z kapusty, więc jeśli chcesz rozpocząć sposób odchudzania jakim jest dieta kapuściana, przepis na taką zupę będzie Ci bardzo potrzebny. Robi się ją następująco:

Potrzebne składniki na kilka porcji zupy:

  • 1 kapusta włoska,
  • 5 pomidorów,
  • zielona i czerwona papryka,
  • seler naciowy,
  • 3 cebule,
  • kostka bulionowa,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • kminek.

Uwaga – dodatek majeranku i kminku jest niezbędny, by uniknąć efektu nadmiernych gazów przy spożyciu takiej ilości wzdymających produktów. Wszystkie warzywa obrać, pokroić i zalać wodą, a następnie doprawić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. W przypadku monodiety, jaką jest dieta kapuściana, przepis na 7 dni wydaje się być dobrą opcją, gdyż wystarczy ugotować zupę raz, a następnie przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce. 

Poszczególne dania można rozkładać dowolnie w ciągu dnia. Ważne jest jednak, aby w ciągu dnia pić też minimum 2 litry wody dziennie w celu sprawniejszego oczyszczania z toksyn poprzez działanie moczopędne. Nie trzeba natomiast ograniczać ilości zjadanych porcji zupy lub warzyw! Oto przykładowy jadłospis na 7 dni.

Dzień 1: zupa kapuściana; dowolne warzywa świeże lub gotowane; świeże owoce (oprócz bananów) 

Dzień 2: warzywa; owoce; zupa kapuściana; ziemniaki w mundurkach z masłem

Dzień 3: zupa kapuściana; warzywa; owoce

Dzień 4: zupa kapuściana (mniejsza porcja); 2 banany; warzywa; szklanka chudego mleka

Dzień 5: zupa kapuściana; owoce; pomidory; 200 g chudego mięsa

Dzień 6: zupa kapuściana; sok owocowy świeżo wyciskany; 200 g chudego mięsa; warzywa

Dzień 7: zupa kapuściana; sok warzywno-owocowy świeżo wyciskany; ryż brązowy lub dowolna kasza z warzywami

Dieta kapuściana – jak przetrwać?

Jest to dość monotonna dieta, wymagająca polubienia smaku warzyw, szczególnie tych surowych. Choć zapewnia ona przyjemne uczucie ciepła w żołądku, może się okazać, że po pewnym czasie zacznie się tęsknić za chrupaniem czegoś innego niż surowa marchew czy jabłko. Należy mieć na uwadze, że organizm przyzwyczajony dotąd do spożywania dużych ilości tłuszczów i cukrów nie będzie się dobrze czuł na diecie typowo warzywnej. Trwa to zwykle około 3 dni, a po tym czasie dieta staje się o wiele łatwiejsza do zniesienia. Warto więc zacisnąć zęby i przez 3 dni stosować się ściśle do jej zaleceń. Gdyby ssanie w żołądku okazało się zbyt trudne do opanowania, zawsze można sięgnąć po porcję owoców, warzyw lub kolejny talerz zupy. Można również stopniowo rezygnować z produktów tłuszczowych i cukrowych, ograniczając kaloryczność swojej diety zanim przejdzie się na typową dietę kapuścianą. To pozwoli uniknąć szoku spowodowanego nagłym ograniczeniem dostaw kalorii.

Jeśli zainteresował Cię ten tekst, sprawdź koniecznie co napisaliśmy o diecie warzywno-owocowej Dr Dąbrowskiej.

Photo by Isara Somboon on Unsplash

Licencjonowany dietetyk, praktykujący poprzez to, co kocha najbardziej – pisanie o zdrowiu. Natchnięta powiedzeniem „inteligentni się nie nudzą” zawsze stara się znaleźć sobie jakieś zajęcie. Po latach miejskiego życia wyprowadziła się na wieś, gdzie pisze i dzieli czas pomiędzy inne swoje pasje – renowację mebli i naukę włoskiego.

Jeszcze nie ma komentarzy

    Skomentuj