Menu
Jedz zdrowo

Dieta zupowa – jadłospis, efekty, opinie. Jakich składników można używać?

Dieta zupowa - jadłospis, efekty, opinie

Dieta zupowa, zwana też zupingiem, jest sposobem odżywiania opartym, jak sama nazwa wskazuje, na zupach. Ten model żywienia daje wiele prozdrowotnych korzyści, przede wszystkim tych związanych z odchudzaniem, ale jest tam także zapobieganie niedoborom wielu składników odżywczych. Ta dieta jest niezwykle lekkostrawna dzięki płynnej lub półpłynnej konsystencji. Może być stosowana jako sposób na odchudzanie czy samoleczenie, ale również jest polecana osobom, które z różnych powodów nie mogą przyjmować pokarmów w postaci stałej. 

Co należy wiedzieć o diecie zupowej?

W przypadku diety zupowej, możliwości kombinacji wokół różnych smaków i składników zup są niemal nieograniczone. Ważne jest jednak, aby gotować zupy bazujące na samych warzywach i innych produktach roślinnych. Nie zaleca się stosowania wywarów z kości, ponieważ zawierają one sporą ilość tłuszczu, a także są potencjalnym czynnikiem zakażenia prionami (infekcyjne cząsteczki białka, które powodują choroby układu nerwowego) i innymi chorobami odzwierzęcymi. Dzieje się tak w trakcie długiego wygotowywania kości, kiedy to wydobywa się z nich również to, co niezdrowe. Buliony bywają również silnie alergizujące, szczególnie gdy są podawane w zbyt dużych ilościach oraz mogą nasilać objawy dny moczanowej (inaczej: podagra, artretyzm). Nie obawiaj się, że dieta zupowa będzie monotonna. Przepisy są pełne ciekawych urozmaiceń, dzięki którym nie musisz codziennie jeść tego samego! Pamiętaj jednak, by gotować zupy od podstaw – nie korzystając z gotowych kostek rosołowych ani koncentratów zup!

Dieta zupowa – zasady

W diecie zupowej spożywa się więc każdego dnia, na każdy posiłek jakąś zupę, bogatą w warzywa, roślinne dodatki i świeże oraz suszone zioła. Jednak to nie wszystkie zalecenia. Zwykle jej czas trwania wynosi do trzech do trzynastu dni. Nie jest to sposób żywienia polecany na stałe, głównie dlatego, że nasz organizm dla zachowania właściwego zdrowia musi od czasu do czasu uporać się też z produktami w postaci stałej, więc same płyny nie są dla niego na dłuższą metę korzystne. Zresztą – zęby po kilku dniach diety same proszą o to, by schrupać choćby suchara!

Stosując dietę 3-dniową, stawia się na 5-6 zup dziennie. Im dłużej planujemy przestrzegać tego modelu żywienia, tym więcej należy wprowadzać konwencjonalnych posiłków do jadłospisu – oczywiście bazujących głównie na warzywach i owocach, za to konsekwentnie zmniejszać ilość zup. Dietę warto stosować kilka razy w roku, przez kilka dni fundując sobie oczyszczający zuping, i wydłużając czas trwania zupowej diety. Dzięki temu stosując tę dietę przez 14 dni, nie trzeba przechodzić przez proces “wychodzenia z diety”, ponieważ sama dieta zupowa na 14 dni zakłada właśnie spożywanie podobnych posiłków, co diety “na wychodzenie”. 

Produkty dozwolone i niedozwolone na zupingu

Niedozwolone są wywary z kości i mięsa, a więc wśród spożywanych na tej diecie zup nie będzie grochówki, rosołu czy żurku z kiełbasą i jajkiem. Można jednak pokusić się o próby gotowania wegetariańskich wersji tych dań – po odpowiednim doprawieniu będą bardzo przypominały tradycyjne wersje, za to będą od nich o wiele zdrowsze! Rzecz jasna, do zup nie należy dodawać dodatków mięsnych, jaj, śmietany czy makaronów.

Dozwolone są natomiast wszelkie kombinacje smakowe warzyw, ziół i przypraw. Jako zagęstniki stosuje się kaszę – kuskus, bulgur, jaglaną i inne. Można posypywać zupy pestkami i nasionami, które zwiększają wartość kaloryczną posiłków, a także dostarczają organizmowi kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Dieta zupowa – efekty

To dieta, która opiera się na warzywach, kaszach oraz pestkach. W związku z tym zawiera jedynie białko roślinne, węglowodany złożone oraz niewielkie ilości tłuszczów pochodzenia roślinnego, a więc o dobrych proporcjach kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest bardzo wartościowa pod względem dietetycznym – dostarcza tylko tych najcenniejszych składników odżywczych. To dieta niskokaloryczna i lekkostrawna – nie obciąża żołądka, gdyż zupy nie wymagają długotrwałego i intensywnego trawienia. Nie powoduje gwałtownych wahań glukozy i insuliny we krwi, więc pomaga stabilizować glikemię, jest zatem zalecana cukrzykom i osobom z insulinoopornością. Jest ciepła i świetnie rozgrzewa – to wspaniała alternatywa dla koktajli i soków w zimowe dni. Dostarczamy organizmowi mniejszej ilości kalorii, dzięki czemu chudniemy. Dodatkowo zaopatrujemy go w olbrzymią ilość witamin, minerałów, fitozwiązków i przeciwutleniaczy, które podkręcą metabolizm i zapewnią prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Osoby stosujące tę dietę dają jej głównie pozytywne opinie – są najedzone i czują się dobrze, mają więcej energii.

Dieta zupowa – przykładowy jadłospis na tydzień

  • zupa wielowarzywna z fasolką szparagową
  • zupa-krem z cukinii z czosnkiem i ziołami
  • zupa-krem z brokułów ze szczypiorkiem i pestkami dyni
  • zupa owocowa z jagód zabielona kefirem
  • zupa z batatów z dodatkiem jabłka
  • zupa-krem z zielonego groszku
  • zupa paprykowo-pomidorowa zagęszczona kaszą jaglaną

Przeczytaj nasz artykuł o tym czym jest dieta kapuściana i dowiedz się jak kapuśniak pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy.

Photo by Jade Aucamp on Unsplash

Licencjonowany dietetyk, praktykujący poprzez to, co kocha najbardziej – pisanie o zdrowiu. Natchnięta powiedzeniem „inteligentni się nie nudzą” zawsze stara się znaleźć sobie jakieś zajęcie. Po latach miejskiego życia wyprowadziła się na wieś, gdzie pisze i dzieli czas pomiędzy inne swoje pasje – renowację mebli i naukę włoskiego.

Jeszcze nie ma komentarzy

    Skomentuj