Imbir jest charakterystycznym korzeniem o pikantno-cytrynowym zapachu, stosowanym najczęściej w kuchni indyjskiej. Ale nie tylko, jego walory smakowe, zapachowe i zdrowotne docenia się na całym świecie, i coraz częściej stosuje nie tylko w kuchni, ale także jako naturalny, domowy suplement diety. Kiedy i w jaki sposób stosować imbir?
Imbir – właściwości lecznicze
Jeśli chodzi o imbir właściwości prozdrowotne zawdzięcza on przede wszystkim dwóm charakterystycznym dla tego korzenia związkom: gingerolowi i zinferonowi. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Dodatkowo, imbir zawiera też mnóstwo cennych witamin o działaniu antyoksydacyjnym, wzmacniającym układ nerwowy, poprawiającym krążenie krwi i stan naczyń krwionośnych. Są to głównie witaminy: A, E, K, C, B1, B2, kwas foliowy. Zawiera on również minerały takie jak: żelazo, wapń, potas, fosfor, niezbędne do prawidłowego działania mięśni, serca, do budowy mocnych kości.
Imbir – działanie
Korzeń imbiru, zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej, warto spożywać jako aromatyczny dodatek do potraw i napojów, nie tylko w okresach choroby, ale również jako wzmacniający suplement diety. Jeśli chodzi o imbir a nadciśnienie, jest to bardzo skuteczny sposób na zapobieganie wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca, ponieważ obniża on ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko zawału.
Jakie jest działanie imbiru?
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- przeciwmiażdżycowe
- obniża ciśnienie krwi
- przeciwbólowe
- przeciwgorączkowe
- poprawia pracę serca
- rozgrzewa
- dodaje energii
- poprawia koncentrację
- wzmacnia odporność
- ma działanie moczopędne
- afrodyzjak
Jak widać, jest to cały szereg właściwości, które pomagają zarówno osobom chorującym, jak i zdrowym, pragnącym wzmocnić swoje siły witalne.
Kiedy stosować imbir?
Imbir na przeziębienie jest najpopularniejszym sposobem wykorzystania tego korzenia w okresie choroby. Zwalcza on stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, więc w zasadzie jest zdolny do wspomagania leczenia chorób praktycznie bez względu na ich przyczynę. Świetnie rozgrzewa i działa przeciwgorączkowo, dlatego jest nie tylko skuteczny, ale przede wszystkim pomaga przetrwać okres przeziębienia i grypy, gdy czujemy się rozbici, zmarznięci i osłabieni. Imbir, szczególnie jako dodatek do syropu z cebuli lub herbatek przeciwkaszlowych jest również bardzo skutecznym środkiem na kaszel, wspomagającym konwencjonalne leczenie, a czasem nawet je zastępującym. Niekiedy stosuje się również imbir na odchudzanie z uwagi na pobudzanie krążenia krwi i przyspieszanie spalania tłuszczu, co usprawnia walkę z cellulitem i odchudzanie.
Przeciwwskazania
Raczej nie zaleca się podawania imbiru dzieciom poniżej 12. roku życia, głównie z uwagi na pikantny smak, za którym dzieci nie przepadają.
Jeśli chodzi o uboczne działanie imbiru można je zaobserwować u osób borykających się z wrzodami żołądka i dwunastnicy czy refluksem, z uwagi na dość mocno pobudzające wydzielanie soków działanie. Stosowanie imbiru u kobiet w ciąży również nie jest wskazane. Pomimo iż jest to naturalny sposób na podniesienie odporności i pozbycie się dolegliwości przeziębieniowych, w drugim i trzecim trymestrze nadmiar imbiru może prowokować dodatkowe skurcze macicy, przez co mogłoby dojść do przedwczesnego porodu. Jednakże w pierwszym trymestrze herbatki z dodatkiem imbiru są według wielu pań bardzo skuteczne w leczeniu porannych mdłości. Warto jednak stosować wówczas imbir z umiarem. Sugeruje się, aby nie przekraczać dawki 2 g sproszkowanego imbiru na dzień (pół płaskiej łyżeczki do herbaty).
Jak stosować?
Jeśli kupujesz świeży imbir przepisy z jego zastosowaniem z pewnością uda Ci się znaleźć w sieci. Można go dodawać do syropu z cebuli, grzanego piwa lub wina, gorącej herbaty lub wielu potraw, na przykład pieczonych ryb. Gdy chodzi o świeży imbir jak jeść go w takiej postaci? Imbir do herbaty może być dodawany zarówno w postaci posiekanej, jak i startej czy sproszkowanej. Najlepiej smakuje w towarzystwie cytryny i miodu, wówczas staje się też super skuteczny w leczeniu przeziębień. W jak przechowywać imbir? Na szczęście jest to korzeń mało wymagający, wystarczy zawinąć go w folię i przechowywać w lodówce do trzech tygodni lub w zamrażarce.
Photo by sentot setyasiswanto on Unsplash
Jeszcze nie ma komentarzy