Sok z brzozy ma liczne właściwości lecznicze, dlatego nie bez powodu zyskał miano eliksiru życia. Najwięcej wartościowych składników znajduje się w soku z pnia drzewa. Równie wartościowy jest sok z liści, jak również z pączków brzozy. Smakuje jak odrobinę posłodzona woda, łagodzi bóle reumatyczne, oczyszcza i wzmacnia organizm, ma działanie przeciwnowotworowe i poprawia kondycję włosów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma ten naturalny zdrowy napój.
Sok z brzozy – właściwości
Sok z brzozy, znany jako oskoła lub bzowina, jest źródłem cennych dla zdrowia składników. Zawiera potas, wapń, żelazo, fosfor, miedź, magnez, kwasy organiczne, 17 aminokwasów, garbniki, flawonoidy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że stosowany jest w wielu dolegliwościach i chorobach jako skuteczne wsparcie tradycyjnego leczenia.
Sok z brzozy warto pić, kiedy chcesz wzmocnić swój organizm po okresie jesienno-zimowym obfitującym w infekcje zarówno bakteryjne, jak i wirusowe, ale też w przypadku szeregu dolegliwości zdrowotnych, ponieważ bzowina poprawia ogólny stan zdrowia. Jest wsparciem w pozbywaniu się z organizmu szkodliwych substancji oraz toksyn, które powodują rozwój poważnych chorób. Znakomite właściwości oczyszczające soku z brzozy przynoszą skuteczne efekty w kosmetyce. Bzowinę można pić w celu poprawienia urody. Sok z brzozy na włosy to sprawdzony sposób na to, aby były one puszyste, gęste i miały zdrowy wygląd.
Sok z brzozy – na co pomaga?
Regularne picie bzowiny wzmacnia odporność, wspomaga walkę z wirusami, w tym grypy, a także wspiera leczenie infekcji grypopodobnych. Pomaga w zbiciu temperatury, łagodzi ból gardła, mięśni i kości.
Sok brzozowy może być stosowany jako maść, a wtedy sprawdzi się w przypadku bólu reumatycznego i kostno-stawowego. Z uwagi na wysoką skuteczność jest chętnie stosowany przez osoby mające problemy z nawracającą rwą kulszową.
Wskazany jest osobom borykającym się z problemami żołądkowymi. Bzowina łagodzi dolegliwości związane z wrzodami i nadżerkami. Wspomaga leczenie zespołu jelita drażliwego. Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Sok z brzozy wspomaga pracę układu krwionośnego. Stosowany jest w profilaktyce zakrzepicy i chorób niedokrwiennych serca. Odtruwa organizm – działa moczopędnie, zapobiega tworzeniu się złogów i kamieni moczowych. Można stosować go na urazy mechaniczne, ponieważ wspiera gojenie się ran, otarć i oparzeń.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania soku z brzozy jest alergia na pyłki z brzozy objawiająca się wysypką i swędzeniem skóry. Równie niebezpieczne jest picie bzowiny w przypadku niewydolności układu moczowego, a także przy schorzeniach serca.
Sok z brzozy – jak pić?
W celach zdrowotnych bzowinę należy pić trzy razy dziennie po ¼ szklanki, a kurację przeprowadzić przez około 2-3 tygodnie. Wprowadzając dietę oczyszczającą, którą ma wspierać spożywanie soku z brzozy, nie zaleca się picia kawy, alkoholu, czarnej herbaty, a także spożywania produktów, takich jak czekolada czy mięso. W przypadku dzieci sok należy podawać w małych ilościach i obserwować reakcję. Z uwagi na brak danych na temat wpływu stosowania soku z brzozy przez kobiety w ciąży przyszłe mamy powinny unikać jego suplementacji.
Jak pozyskać sok z brzozy?
Sok z brzozy dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Jeśli chcesz pozyskać sok samemu, musisz znaleźć odpowiednie drzewo. Brzoza powinna być co najmniej 10-letnim drzewem. W pniu wywierca się 3-4 cm otwór i wkłada w niego rurkę lub lejek. Potrzebny jest także pojemnik, do którego skapywać będzie sok. Proces ten może trwać nawet 2 dni. Im starsze drzewo, tym sok płynie intensywniej. Można pozyskiwać go wyłącznie wczesną wiosną.
Przechowywanie
Bzowinę należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanej butelce. Maksymalny czas przechowywania to 4 dni. Jest to okres, na który można umieścić sok w lodówce bez ryzyka zatrucia czy utraty cennych właściwości. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie soku w niewielkich butelkach.
Photo by John Price on Unsplash
Jeszcze nie ma komentarzy