Menu
Jedz zdrowo

Sok z buraka – przepis, przeciwwskazania, właściwości. Jak pić sok z buraka?

25 czerwca 2020
Buraki

Sok z buraka uznawany jest za jeden z najzdrowszych napojów, jaki kiedykolwiek został wymyślony. Czerwone buraki w ostatnim czasie cieszą się coraz większym zainteresowaniem i nie ma w tym nic dziwnego. Mają szczególnie korzystny wpływ na nasz organizm i procesy w nim zachodzące. Dlaczego warto jest pić sok z buraka? Jak można go przygotować oraz jakie właściwości lecznicze mają te czerwone warzywa? Oto garść informacji, o których warto wiedzieć.

Cudowne właściwości soku z buraka wcale nie są znane od wieków, jak mogłoby się wydawać. Moda na spożywanie tego warzywa pojawiła się u nas dopiero w XIX wieku i wtedy po raz pierwszy zainteresowano się wyciśnięciem soku z tego warzywa. Pierwotnie, ze względu na swoją ciekawą barwę, sok z buraka był dodawany do wina, by poprawić jego koloryt. Dopiero w późniejszym okresie dostrzeżono, że regularne spożywanie go przynosi wymierne korzyści dla zdrowia. 

Sok z buraka – właściwości

Zawarta w soku z buraka betanina wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Z tego właśnie powodu zalecane jest spożywanie go zarówno w celach profilaktycznych, jak i również podczas leczania wielu schorzeń. Sok z buraka ma również właściwości przeciwutleniające i pozwala pozbyć się z organizmu wolnych rodników. Dodatkowo, zawarte w nim azotany skutecznie przeciwdziałają szybkiemu pojawianiu się demencji i pozytywnie wpływają na kondycję oraz ukrwienie mózgu.

Sok z buraka to również szereg właściwości przeciwzapalnych. Dodatkowo, warto jest go stosować podczas przeziębienia oraz obrzęków. Od lat wykorzystywany jest także podczas leczenia kaszlu.

Picie soku z buraka zalecane jest również osobom pragnącym zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Poprawia on przemianę materii, przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych produktów przemiany materii. Dodatkowo sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Buraki to również niskokaloryczne warzywa, a jego wysoka zawartość błonnika hamuje uczucie głodu.

Sok z buraka – co zawiera?

Jest bogaty w azotany, które szczególnie polecane są osobom cierpiącym z powodu nadciśnienia. Dodatkowo, sok z buraka to bogactwo żelaza, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Co więcej, burak jest również jest źródłem przeciwutleniaczy – betalain. To również cenne źródło błonnika oraz witamin z grupy B, C, A, E i K. 

Sok z buraka bogaty jest w pierwiastki, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na wysoką zawartość żelaza, dlatego jest szczególnie polecany anemikom oraz kobietom w ciąży. Regularne picie go jest najlepszym naturalnym sposobem na pokonanie bądź zapobieganie niedokrwistości. 

Sok z buraka to również bogactwo kwasów organicznych, które wykazują działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, antywirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Dodatkowo, zawarte w burakach związki wykazują szereg właściwości, które zapobiegają nowotworom.

Sok z buraka czerwonego – przepisy

Oto kilka przepisów na sok z kiszonego oraz świeżego buraka.

Najprostszy przepis na sok z buraka

Zacznijmy od najprostszego przepisu na sok z buraka. Do jego zrobienia potrzebne jest kilka sztuk buraka. Ich ilość uzależniona jest od twoich potrzeb i tego ile soku chcielibyśmy uzyskać. Buraki należy dokładnie obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie umieścić w wyciskarce wolnoobrotowej bądź sokowirówce. Wyciśnięty sok należy na kilkanaście do kilkudziesięciu minut odstawić do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony.

Sok z buraka kiszonego

Właściwości buraka nie zmieniają się po jego ukiszeniu. To jedno z niewielu warzyw, które wykazuje tego rodzaju właściwości. Do przygotowania tego napoju potrzebne jest około kilograma buraków. Warzywa należy dokładnie obrać, oraz umyć pod letnią, bieżącą wodą.

Pierwszym etapem przygotowania soku jest kiszenie. W tym celu najlepiej jest wykorzystać kamionkowe naczynie, jednak jeśli takowego nie ma, ostatecznie można skorzystać z emaliowanego garnka. Warzywa należy pokroić na mniejsze części, na przykład ćwiartki i umieścić w naczyniu. Następnie zalać je przegotowaną, letnią (należy pamiętać, żeby woda nie była zbyt ciepła) wodą tak, aby buraki zostały nią w całości pokryte. W następnym etapie trzeba dodać 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki soli.

Tak przygotowane buraki należy odstawić na około pięć dni w ciepłe, zacienione miejsce. Dzięki procesom fermentacyjnym powstanie zdrowy sok z buraka, który warto jest później przelać do innych naczyń i umieścić na około godzinę przed spożyciem w lodówce.

Sok z buraka i jabłka

Nie wszyscy przepadają za specyficznym smakiem soku z buraka. Aby go delikatnie poprawić można do niego dodać jabłka, którego właściwości oraz zawartość witamin są również nie do przecenienia. Mieszanka to przede wszystkim propozycja dla osób, które chcą oczyścić organizm z toksyn oraz wolnych rodników.
Do przygotowania tego napoju potrzebne jest 5 dużych buraków, 5 średniej wielkości jabłek, łyżeczka soku z cytryny oraz 4 średniej grubości plasterki imbiru.

Buraki, jabłka oraz imbir należy obrać. Z jabłek trzeba usunąć gniazda nasienne, a następnie wszystko pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz owoce należy umieścić w wyciskarce. Po skończonym procesie wyciskania, do przygotowanego napoju należy dodać sok z cytryny i następnie odstawić całość do lodówki na około godzinę. Po tym czasie sok jest gotowy do spożycia. Jego zaletą jest delikatny smak i zapach.

Sok z buraka i marchwi

Kolejny przepis, w którym dodatek marchwi poprawia smak “czystego” soku z buraka. Do jego przygotowania potrzebne będą dwa większe buraki, 2 duże marchewki, duże jabłko, łyżka soku z cytryny oraz skórka pomarańczy.

Buraka, marchewkę oraz jabłko należy obrać oraz pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki umieścić w sokowirówce bądź wyciskarce wolnoobrotowej. Do warzyw można dorzucić startą skórkę z pomarańczy. W ostatnim etapie do wyciśniętego soku należy dodać sok z cytryny i umieścić go w lodówce na około 30 minut. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia. 

Smoothie z buraka

To najlepsza propozycja dla osób, które pragną się oczyścić oraz pozbyć toksyn z organizmu. Zarówno krótki, jaki i nieco dłuższy detoks nie mogą obyć się bez tej pozycji w jadłospisie. Smoothie z buraka jest zastrzykiem energii, bogactwem witamin oraz minerałów. 

Podstawą przygotowania koktajlu są oczywiście buraki, jabłka oraz marchew. Dla poprawienia jego smaku warto jest dodać do świeże, ewentualnie mrożone truskawki bądź maliny. Aby przygotować napój należy przygotować dużego buraka, duże jabłko oraz dwie średniej wielkości marchewki. Osoby zainteresowane poprawą smaku tej kompozycji powinny przygotować również około 10 malin bądź truskawek oraz łyżkę soku z cytryny. 

Jak przygotować smoothie z buraka. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć obrać, a z jabłek należy usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić wszystko  w kostkę i umieścić w blenderze kielichowym. Opcjonalnie do przygotowanych już warzyw i owoców można dodać łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy. Jeżeli smoothie będzie za gęste można dodać około 200 ml wody. Przed wypiciem koktajl należy schłodzić.

Sok z buraka – jak pić?

Sok z buraka ma charakterystyczny smak, często określany jako ziemisty i nie zawsze może on smakować. Aby nieco go złagodzić, do wyciśniętego soku warto jest dodać odrobinę jabłka, marchewki, imbiru, czy soku z cytryny bądź pomarańczy. Nieprzyjemny smak może zneutralizować również seler, a połączenie tych dwóch warzyw szczególnie polecane jest osobom na diecie odchudzającej. Przygotowując koktajl warzywny, do soku warto jest dodać koperek, natkę pietruszki, czy odrobinę soli himalajskiej. 

Codzienne picie soku z buraka na czczo może poprawić pracę układu trawiennego oraz skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Warto jednak być ostrożnym, kiedy pije się czysty sok z buraka. Buraki mogą powodować uczucie pieczenia oraz drapania w gardle i żołądku. Sok z buraka należy pić schłodzony, powoli oraz w niedużych ilościach. Wypicie dużej ilości soku z buraka na raz może doprowadzić do nudności, a nawet wymiotów – wszystko przez silne działanie oczyszczające. 

Sok z buraka przed treningiem doda energii. Szczególnie warto jest skorzystać z niego przed porannym treningiem, ponieważ może zadziałać jak poranna kawa bądź naturalny napój energetyczny. Dodatkowo zwiększa on wydolność organizmu oraz wpływa na poprawę elastyczności mięśni.

Sok z buraka – ile pić dziennie? W piciu soku z buraka warto jest jednak zachować umiar. Szklanka dziennie, której pojemność nie przekracza 300 mililitrów powinna w zupełności wystarczyć i zauważalnie wpłynąć na poprawę zdrowia.

Sok z buraka – korzyści

W podsumowaniu warto jeszcze raz wypunktować wszelkie korzyści płynące z picia soku z buraka. Przede wszystkim sok z buraka pozytywnie wpływa na układ krwionośny człowieka. Obniża ciśnienie krwi oraz usprawnia wszelkie procesy wątrobowe. Co więcej, sok z buraka może zapobiegać rozwojowi raka oraz zniwelować ryzyko wystąpienia zawału serca bądź udaru. Dodatkowo, to napój, który usprawnia procesy trawienne oraz przyspiesza pracę metabolizmu – włączenie go do diety odchudzającej może szybciej doprowadzić do osiągnięcia założonych efektów.

Nie należy również zapominać o korzystnym wpływie soku z buraka na urodę. Regularne picie poprawia koloryt skóry, wzmacnia włosy oraz paznokcie. To napój, który dodaje energii, poprawia wydolność organizmu oraz pozytywnie wpływa na poprawę ogólnego samopoczucia oraz nastroju na co dzień.

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj nasz kolejny post o tym jak stosować dietę lekkostrawną , co powinna zawierać oraz poznaj ciekawe przepisy.

Photo by FOODISM360 on Unsplash

O autorze

Licencjonowany dietetyk, praktykujący poprzez to, co kocha najbardziej – pisanie o zdrowiu. Natchnięta powiedzeniem „inteligentni się nie nudzą” zawsze stara się znaleźć sobie jakieś zajęcie. Po latach miejskiego życia wyprowadziła się na wieś, gdzie pisze i dzieli czas pomiędzy inne swoje pasje – renowację mebli i naukę włoskiego.

Jeszcze nikt tego nie skomentował

    Napisz komentarz