Menu
Jedz zdrowo / Troszcz się o ciało

Syrop z cebuli – przepis i dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

1 lipca 2020
Syrop z Cebuli

Syrop z cebuli jest naturalnym suplementem diety, który można przyrządzić samemu w domu. Jest to skuteczny lek na przeziębienie, kaszel i odporność – polecany osobom w każdym wieku!

Dlaczego syrop z cebuli jest tak lubiany?

Syrop z cebuli, pomimo tego, że w aptekach nie brakuje różnych leków na przeziębienie, jest wciąż bardzo popularnie stosowanym w domach lekiem. Dawniej sporządzały go nasze babcie i prababcie. Wynikało to głównie z braku dostępu do konwencjonalnych leków. Starsze pokolenia musiały sobie radzić bez aptek i leków dostępnych bez recepty na różne dolegliwości.

Syrop z cebuli właściwości

Syrop z cebuli może być spożywany zarówno przez dzieci jak i kobiety w ciąży. Jego skład jest bardzo naturalny, a działanie wyjątkowo mocne. Dlatego kobiety ciężarne mogą śmiało sięgać po ten lek w przeciwieństwie do wielu aptecznych specyfików, które mogłyby im zaszkodzić. Poleca się także syrop z cebuli dla dzieci, właśnie z uwagi na naturalny skład i możliwość nieco swobodniejszego dawkowania. Co więcej, wśród warzyw, które najrzadziej uczulają dzieci, jest właśnie cebula. Składnikiem, który odpowiada za charakterystyczny pikantny smak oraz właściwości cebuli, jest dwusiarczek alilopropylowy. Oprócz tego cebula jest pełna witamin, minerałów oraz flawonoidów i glukokininy – związków przydatnych w funkcjonowaniu organizmu na wysokim poziomie.

Jakie właściwości ma cebula?

  • bakteriobójcze – bardzo skutecznie niszczy bakterie chorobotwórcze i chroni przed infekcjami
  • wspomaga leczenie ran
  • ma działanie przeciwzapalne – wspomaga leczenie stanów zapalnych i przeziębienia
  • upłynnia wydzielinę w drogach oddechowych – ułatwia więc wykrztuszanie.

Syrop z cebuli na jaki kaszel jest najlepszy?

Najczęściej poleca się więc syrop z cebuli na kaszel. Ale świetnie sprawdza się również w przypadku innych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Działa także jako suplement diety spożywany w okresie jesienno-zimowym podnosząc naturalną odporność organizmu na infekcje. Z uwagi na wykrztuśne działanie syropu, poleca się go głównie jako lek na kaszel mokry, przebiegający z trudnościami w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny. Skutecznie działa również w przypadku leczenia anginy, szczególnie z dodatkiem miodu i cytryny. 

Syrop z cebuli skutki uboczne

Czy spożywanie naturalnego antybiotyku w postaci własnoręcznie przygotowanego syropu na bazie cebuli może być szkodliwe? Należy pamiętać, że zawiera on duże ilości związków siarki, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Duże ilości tego syropu nie są więc zalecane osobom z alergią na cebulę, nieżytem żołądka oraz niskim ciśnieniem. Pewnym ułatwieniem w stosowaniu syropu może być syrop z cebuli gotowanej, jednak traci ona wówczas większośc swoich prozdrowotnych właściwości. 

Syrop z cebuli jak zrobić?

Jak zrobić syrop z cebuli? Aby przyrządzić syrop z cebuli o właściwościach wzmacniających odporność i leczących kaszel oraz przeziębienie, wystarczy kilka składników, które większośc z nas ma w domu. Podstawą jest cebula i naturalny miód. Jednak przepis na syrop z cebuli można modyfikować, aby nadać mu prawdziwie babcinego, dobrego smaku. I jeszcze zwiększyć jego prozdrowotne właściwości. 

Jeśli chodzi o sam syrop z cebuli przepis jest zaskakująco prosty. Wystarczy wziąć czysty, najlepiej wyparzony słoik z nakrętką. Cebulę w dowolnej ilości (w zależności od tego, ile chce się uzyskać syropu) trzeba pokroić w piórka i włożyć do słoika. Piórka cebuli warto przekładać warstwami świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru, który ma fantastyczne właściwości lecznicze, wzmacniające i rozgrzewające. Całość zalewa się naturalnym miodem wymieszanym z łyżką soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Tak przygotowaną miksturę należy zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. I już po kilku godzinach cenne składniki z cebuli zaczną przenikać do miodu. W ten sposób tworzy się syrop, który wystarczy później przecedzić przez gazę. Najlepsze efekty uzyskuje się po około 2 dniach od odstawienia słoika z syropem.

Standardowe dawkowanie syropu z cebuli u dzieci to łyżeczka 3 razy dziennie. U dorosłych można tę dawkę nieco zwiększać. Zastosowanie wyższej dawki nawet u dzieci nie powinno spowodować problemów zdrowotnych. Dlatego też jest to babciny sposób na przeziębienie, który uwielbiają wszystkie mamy! 

Photo by mayu ken on Unsplash

O autorze

Licencjonowany dietetyk, praktykujący poprzez to, co kocha najbardziej – pisanie o zdrowiu. Natchnięta powiedzeniem „inteligentni się nie nudzą” zawsze stara się znaleźć sobie jakieś zajęcie. Po latach miejskiego życia wyprowadziła się na wieś, gdzie pisze i dzieli czas pomiędzy inne swoje pasje – renowację mebli i naukę włoskiego.

Jeszcze nikt tego nie skomentował

    Napisz komentarz